«نوسان»؛ این شاید تک واژهای باشد که میتواند وضعیت اقتصاد جهان در سال آینده را توصیف کند. اقتصاددانان ارشد مجمع جهانی اقتصاد معتقدند که یکی از بزرگترین علتهای نوسان اقتصاد، «ژئوپلیتیک» خواهد بود. طبق گزارشها اما به نظر می رسد تغییرات مثبت زیادی، از جمله کاهش تورم و کاهش سرعت افزایش نرخ بهره، مورد انتظار است.
به گفته ۶۱ درصد از اقتصاددانان ارشد شرکت کننده در این نظرسنجی مجمع جهانی اقتصاد، اقتصاد جهانی در سال آینده شاهد یک تضعیف خواهد بود. علاوه بر این، نگرانیها از رکود جهانی در حال کاهش است، اما به نظر میرسد که اقتصاد چین از این قاعده مستثنی باشد. مسائل ژئوپلیتیکی و سیاست داخلی کشورها از دیگر عوامل نگرانکننده است. از هر ۱۰ اقتصاددانی که برای این گزارش نظرسنجی شدهاند، ۹ نفر معتقدند که ژئوپلیتیک در سال آینده، عامل اصلی خلق نوسانات اقتصادی خواهد بود.
به گفته ۷۹درصد از پاسخ دهندگان، سیاست داخلی نیز میتواند عامل دیگری برای این نوسانات اقتصادی در جهان بوده و رقابتهای انتخاباتی قریب الوقوع در ایالات متحده، احتمالا محرک این پدیده است.
در چشمانداز رشد اقتصادی، آسیا بهعنوان قدرتمندترین منطقه دیده میشود. در بررسیها و نظرسنجیها، این احتمال در آسیای جنوبی پررنگتر است. با این حال، انتظارات از اقتصاد چین کاهش یافته است. تنها ۵۴ درصد از اقتصاددانها انتظار دارند که اقتصاد چین در ماههای باقیمانده سال ۲۰۲۳، شاهد یک رشد متوسط یا قوی باشد. همچنین انتظارها از رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۲۴ نیز بالا نیست.
در گزارش مجمع جهانی اقتصاد نوشته شده: «چشمانداز اقتصادی چین، تحت تأثیر فشارهای کاهش تورم و نشانههایی از شکنندگی در بازار املاک قرار گرفته است». حجم تجارت چینیها نیز کاهش یافته است. در مدت ۱۲ ماهه منتهی به ماه جولای ۲۰۲۳، میزان واردات چین ۱۲.۴ درصد و میزان صادرات ۱۴.۵ درصد کاهش یافته است.
چشم انداز اقتصاد ایالات متحده از ماه مه به طور قابل توجهی بهبود یافته است. به طوری که حدود ۸۰ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی، معتقدند که اقتصاد این کشور در سال جاری و سال آینده، یک رشد قوی و یا متوسط را تجربه خواهد کرد.
برای خاورمیانه و شمال آفریقا، ۷۹درصد از اقتصاددانهای مورد بررسی، رشد متوسط یا قوی را در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۴ پیشبینی میکنند.
در دورنمای اقتصاد جهان، وضعیت تورم بسیار خوشبینانه ظاهر شده است. به طوری که ۸۶ درصد از اقتصاددانان ارشد مجمع جهانی اقتصاد معتقدند که بدترین موج تورم جهانی در یک سال آینده فروکش خواهد کرد. انتظارات پیرامون سیاست پولی با این امر مطابقت دارد. به طوری که ۹۳ درصد از پاسخدهندگان انتظار دارند که سرعت افزایش نرخ بهره در اقتصادهای مستعد تورم کاهش یابد.
در گزارش مجمع جهانی اقتصاد پیرامون سیاستهای پولی و تورمی در جهان آمده: «سیاست پولی احتمالاً در ماههای آینده به دقت تنظیم میشود. زیرا بانکهای مرکزی از شرایط حساس اقتصادی داخلی و جهانی، از جمله تغییرات آبوهوایی، تغییر جمعیتشناسی و عمیقتر شدن شکافهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی پیروی میکنند.
امید به دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد تا ضربالاجل سال ۲۰۳۰، به دلیل جریان مخالفی که اقتصاد جهانی با آن مواجه شده، مورد تردید قرار گرفته است. به عقیده حدود ۷۵درصد از اقتصاددانهای ارشد مجمع جهانی اقتصاد، تنش های ژئوپلیتیکی، مانع از پیشرفت به سمت اهداف توسعه جهانی در سه سال آینده خواهد شد. گزارش توسعه پایدار سازمان ملل نیز تصویر مشابهی را ارائه میکند و نشان میدهد که از سال ۲۰۲۰، در بسیاری از اهداف توسعه پایدار از جمله ریشهکن کردن فقر مطلق و کاهش ناامنی غذایی، یک «روند نزولی» وجود داشته است.
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل اعلام کرد که سرمایهگذاری سالانه، از میزانی که برای برآورده کردن اهداف توسعه توسعه پایدار مورد نیاز بوده، حدود ۴ تریلیون دلار کمتر است
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟